domingo, 23 de enero de 2022

EL PENSADOR CONSCIENT

El lugar de Joan Fuster - Nabarralde 
El lugar de Joan Fuster - Nabarralde
  Joan Fuster va nèixer a Sueca, València, en novembre de 1922,  Aquest any és celebra el seu centenari. Va arribar a ser un dels grans intel.lectuals de València i Catalunya, o si es vol precisar dels Països Catalans. Va publicar diversos llibres com Nosltres els Valencia o L'home: la mesura de Totes les Coses, entre molts d'altres llibres i articles. Era un home d'una gran curiositat, amb una gran cultura i d'un profund pensament crític. Fins i tot va patir un parell d'atemptats a finals dels setenta i principis del vuitanta del segle passa a casa seva, per part de la extrema dreta. 
 Fuster era un personatge incomòde perquè convidava a pensar, s'ho qüestionava tot. Podiem dir que era descendent d'en Sòcrates. I això al poder mai li agrada, sigui del tipus que sigui.
  Era un intel.lectual a la manera de Montaine, Camús, Sartre, Unamuno, Conneti... Va aportar molt a la cultura i societat dels Països Catalans. 
     Era una persona molt conscient de la seva llengua i del seu poble. Va contribuïr el concepte de Països Catalans.
  Avui en dia Fuster està més vigent que mai, i continua sent incòmode com tota persona que es faci preguntes, que reivindiqui el pensament, la crítica i l'autocrítica. El dret d'enraonar, d'escriure i de parlar amb la pròpia llengua, o sigui qualsevol llengua.
  Si Fuster, en lloc de ser una escriptor i pensador, hagués sigut futbolista, seria tot un heroï per aquest país i hagués estat milionari i conegut arreu del món. Però com encara a dia d'avui, som un païs bastant mediocre (ei, a nivell general i estatal) doncs hi ha per llogar-hi cadires.
  Tinc entés que va morir decebut una mica de tot, però persones com ell son impresicibles per donar-nos compte que la vida és quelcom més que respirar, atendre el mòbil i no pensar massa en gairebé res.
  
  Cal llegir a persones com Fuster, encara i més que mai.

Dani T. D. 23/1/2021.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

COMO UN INSECTO IDIOTA

 Me muero desde  el primer dia, me muero mientras  archivo el corazón, me muero cuando voy de viaje, me muero de placer entre tus brazos. Me...